Praktijkmanager

Ik ben sinds 09-2022 werkzaam in de praktijk. 

Mijn werkdagen zijn maandag, woensdag en donderdag. Voor vragen, klachten en overige zaken kunt u mij mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Als huisarts staat het goed uitvoeren van uw taken en met name de juiste zorg bieden aan uw patiënten bij u hoog in het vaandel. Voor veel huisartsen zijn ‘bijzaken’ als het managen van het personeel, uitvoeren van administratie en het inkopen en beheren van benodigde middelen een blok aan het been.

Het managen van een huisartsenpraktijk is ook een vak op zich. Een aantal jaar geleden gaven veel huisartsen aan dat zij hier veel tijd aan kwijt zijn. Uit onderzoek van Mednet bleek dat 25% van de huisartsen 40% meer werkt dan de afgesproken uren. Deze vele overuren zijn volgens hen met name te wijten aan extra uren voor praktijkmanagement. U begrijpt dat dit heel veel vraagt van een huisarts. Zo gaf 12% van de huisartsen in het onderzoek aan ‘voortdurend oververmoeid’ te zijn. Uit een ander onderzoek waren de cijfers veel heftiger. Maar liefst 70% had klachten van overspannenheid en 80% constateerde deze klachten bij collega’s.

Tegenwoordig zien we vaak dat huisartsen hier aandacht aan besteden. Zij besteden veel taken van het praktijkmanagement uit en focussen zichzelf meer op de zorgverlening aan de patiënten. Zij kiezen bijvoorbeeld voor een praktijkmanager. Volgens de LHV zijn de taken die horen bij het managen van een huisartsenpraktijk te verdelen in vijf categorieën, te weten: organisatie en beleid, kwaliteit, personeel, financieel en middelen. Welke taken worden opgepakt door een praktijkmanager hangt geheel af van de omvang en het type praktijk.

Taken praktijkmanager

Organisatie en beleid

Kwaliteit

Personeel

Financiën

Middelen